dimecres, 17 de febrer del 2010


Moai:

Un moai (del rapanui moai, "escultura") és una estàtua de pedra monolítica que només es troba a l'illa de Pasqua o Rapa Nui, pertanyent a la V Regió de Valparaíso, a Xile. Els moais són el principal atractiu turístic de l'illa de Pasqua, els habitants viuen del turisme i la pesca.


Descripció i història

Els més de 600 moais coneguts tallats pels antics rapa nui estan distribuïts per tota l'illa. La majoria d'ells van ser gravats en toba del volcà Rano Raraku, on queden 397 moais més en diferents fases d'acabat. Tot indica que la pedrera va ser abandonada sobtadament, quedant estàtues a mig llaurar a la roca. Pràcticament tots els moais acabats van ser posteriorment abatuts pels illencs natius en el període següent al cessament de la construcció.

En un principi, aquestes estàtues gegants portaven també uns xine
sos o monyos de pedra vermella, anomenats Puka, que pesen més de 10 tones, que s'extreuen en el cràter de Puna Pau, de vegades molt lluny de les estàtues. A més, després havien de ser aixecats a l'altura deguda per situar-los sobre els caps. [1]

El 1978, es va descobrir que en els forats dels oculars es posaven plaques de corall a manera d'ulls. Aquests van ser retirats, destruïts, enterrats o llançats al mar, on també s'han localitzat. Això concorda amb la teoria que els mateixos pobladors els van enderrocar, potser durant guerres tribals.

Els primers navegants europeus que al començament del segle XVIII van arribar a l'illa de Pasqua no van poder creure el que estaven veient. En aquesta petita àrea de terra, van descobrir centenars d'estàtues enormes sobre la superfície de tota l'illa.

Nicolás Fernández 2n ESO C