dijous, 11 de febrer del 2010

Llengües i Art de Colòmbia

Espanyol de Colòmbia

Les variants locals del castellà inclouen nombrosos dialectes molt distintius, com el *cundiboyacense (*Cundinamarca i *Boyacá), el *paisa (de *Medellín i el Vell *Caldas), el *valluno (de la Vall del *Cauca), el *rolo (de *Bogotá i el centre del país), el *costeño de la regió Carib, el *pastuso (de *Nariño), el *patojo (del *Cauca), el *opita (de *Tolima i Tolida), el *santandereano i el *chocoano.

Llengües indígenes


Más de 60 llengües aborígens es mantenen vives: per exemple el *wayuunaiki, de la família *arawak, en La *Guajira; el *Nasa *Yuwe i *Guambiano en el *Cauca; les llengües de la família *Chibcha en la Serra Nevada de Santa Marta i el *Cocuy; el *Emberá i el *Wounaan en el Va xocar; les llengües de la família *Guahibo en els Plans del *Orinoco; el *Camsá el dialecte *Inga del *quichua en la vall de *Sibundoy; (*Putumayo) i les llengües *makú, *Tucano, *Witoto-*Bora, *Ticuna i altres en la *Amazonia.



Llengües criolles


També és important destacar les llengües criolles de comunitats *afrocolombianas: el crioll *palenquero del *Palenque de San Basilio (Bolívar) i l'anglès crioll *sanandresano, en l'arxipèlag de San Andrés i Providència.



Espanyol de Colòmbia

coche=carro

ordenador=computador

autobus= bus,buseta

johan garcia cruz 4t Eso


Art Precolombí L'art precolombí és la manera com es designa el conjunt de realitzacions artístiques i intel.lectuals com a escultura, arquitectura, art rupestre, ceràmica, tèxtil, metallisteria i pintura realitzades en el continent americà durant el període precolombí a Amèrica. Aquest és l'element principal que permet el coneixement i reconeixement de les civilitzacions precolombines, la prova del seu nivell de desenvolupament i la capacitat de transformació del seu medi ambient. Per literatura i poesia consultar poesia precolombina


David Fernando tenorio i Juan Jose Valencia 3r eso D